Siirry sisältöön

Sønner — kohtalona pojat

4.7.2015

kuva

Lisää silmänruokaa Norjasta

Ei ole helppoa ratkaista, kuinka pitäisi suhtautua norjalaiseen jännitysdraamaan Sønner vuodelta 2006. Kyseessä on Erik Richter Strandin esikoisohjaus, ja hän on kirjoittanut elokuvan yhdessä Thomas Torjussenin kanssa. Tuntuu yllättävältä, että tällainen elokuva on ylipäänsä voitu tehdä — poikarakkautta käsitellään melkoisen kaihtelematta —, eikä elokuva ilmeisesti ole tuhonnut kenenkään osallisen uraa.

Aiheena efebofilia

Toisin kuin useissa arvioissa mainitaan, Sønner ei käsittele pedofiliaa vaan efebofiliaa, tässä tapauksessa aikuisten miesten ja 12–14-vuotiaiden poikien seksisuhteita.

Kokonaisuutena elokuva vaikuttaa jotenkin kaksijakoiselta, ikään kuin se ei lausuisi tarkoitustaan suoraan vaan koettaisi kätkeä sen. Päällisin puolin elokuva on tragedia, mutta avoimeksi jää, onko kyse siitä, että paha saa palkkansa, vai siitä, että viaton päätyy tuhoon.

Juoni

Elokuvan päähenkilö on Lars (Nils Jørgen Kaalstad), 25-vuotias yksinäinen, väki­valtainen surkimus, joka työskentelee uimahallin valvojana ja polttelee hasista.

kuva kuva

Larsin koettelemukset alkavat, kun hän huomaa uimahallissa tutun hahmon, jota ei ole nähnyt yli kymmeneen vuoteen: keski-ikäisen Hansin (Henrik Mestad), joka viettelee teinipoikia. Lars lähtee työpaikaltaan Hansin perään, seuraa tämän autoa syrjäiselle paikalle, hyökkää tämän ja 14-vuotiaan Timin (Mikkel Bratt Silset) kimppuun kesken seksituokion ja kuvaa kaiken videokameralla. Hans pakenee autollaan ja Tim jää hätääntyneenä kyselemään, mitä Lars aikoo tehdä videonauhalla.

Koska Lars lähti omin luvin seuraamaan uimahallin asiakasta ja haluaa tälle portti­kiellon, hän joutuu ristiriitoihin esimiehensä Anjan (Marika Enstad) kanssa, eikä tilannetta helpota se, että Anja on naimisissa alaisensa ja Larsin työtoverin Jørgenin (Edward Schultheiss) kanssa. Larsin väitteisiin ei suhtauduta vakavasti, ja seurauksena ovat potkut.

kuva kuva

Lars aloittaa nyt yksityisen ristiretkensä: hän haluaa tehdä Hansin toimista kerta kaikkiaan lopun. Hän menee televisioasemalle ja antaa videonauhan entiselle luokka­toverilleen Joakimille (Joachim Rafaelsen). Lars on pyhän vihan vallassa, eikä hän näe, etteivät muut lämpene hänen asialleen. Videonauhasta tehdään uutis­reportaasi, mutta se on poskettoman sensaatio­hakuinen ja täysin totuuden­vastainen: on muka olemassa ”Anti Pedo Action” -niminen ryhmä, joka jahtaa pedofiileja kaupungin yössä ja kiristää näiltä rahaa. Poika toimii yhteistyössä aikuisen aktivistin kanssa ja houkuttelee pedofiilin ansaan.

Tapahtumien edetessä selviää, että Lars, Jørgen ja Joakim ovat kaikki olleet 13-vuotiaina Hansin poikaystäviä. Kaikki he olivat menneet vapaaehtoisesti Hansin luo harrastamaan seksiä ja antaneet ottaa itsestään alastonkuvia. Lars on ainoa, jonka on vaikea hyväksyä menneisyyttään — muut ovat jättäneet asian taakseen. Lars on ilmeisen ahdistunut eikä kykene läheisyyteen naapurin kauniin ilotytön Norunnin (Ingrid Bolsø Berdal) kanssa.

kuva kuva

Elokuvan uskaliain kohtaus tapahtuu Hansin asunnossa. Tim ei uskalla mennä kotiinsa, koska hän on tehnyt kolttosia, joten Hans ottaa hänet sohvalleen nukkumaan. Tim näkee yöllä painajaisunta ja pyytää päästä Hansin viereen. Niin kumppanukset marssivat yhdessä makuu­huoneeseen, kuin se olisi maailman luonnollisin asia.

Lars kuitenkin viekoittelee Timin puolelleen ja koettaa rikkoa tämän välit Hansiin. Poika joutuu häilymään tuskallisesti kahden vaiheilla. Toimittajan päähänpisto muuttuu todeksi, kun Tim haluaa perustaa oikean ”Anti Pedo Action” -iskuryhmän ja pelastaa 12-vuotiaan pojan, jota naapurin setä käyttää hyväkseen. Hän tunkeutuu oma­koti­taloon pesä­pallo­mailan kanssa herkällä hetkellä mutta jää alakynteen, kunnes Lars ehtii apuun. Poliisikin saapuu paikalle, ja Tim pakenee Hansin luo. Lars ja Jørgen saapuvat sinne ja Hans pahoin­pidellään.

kuva kuva

Lopputulos on tyly: Lars ja Jørgen vievät Timin mukanaan ja uhkaavat, että Hans joutuu vankilaan. Häntä uhataan valokuvilla, jotka olivat jo tuhoutuneet. Hansille ei näy jäävän muuta ratkaisua kuin itsemurha. Elokuvan lopullisessa versiossa itsemurhaan viitataan epäsuorasti, mutta DVD:n poistetuissa kohtauksissa on otto, jossa Hans työntää pistoolinpiipun suuhunsa.

Viimeisessä otossa Lars ja Jørgen vievät Timin mukanaan, ja katsoja miettii, eikö poika olisi ollut paremmassa huostassa Hansin luona.

Ambivalentti kokonaisuus

Paha saa siis palkkansa ja ”pedofiili” kuolee, mutta onko se suotava vai onneton loppu­tulos? Asiaa tarkastellaan kahdelta kannalta, mutta niitä ei soviteta täysin saumattomasti yhteen. Timin ja Hansin suhde esitetään sellaisena kuin se on: aika­mies pitää nuorukaisesta huolta kuin omasta pojastaan, ja yhtä lailla poika kaipaa huolen­pitoa. Toisaalta Tim on alaikäinen, ja siksi Hans on Norjassa rikollinen — mutta esimerkiksi Saksassa he voisivat olla laillisesti yhdessä. On kuin yleisöä koetettaisiin miellyttää ajamalla ”pedofiili” tuhoon mutta vaivihkaa haettaisiin hänelle sympatiaa esittämällä miehen ja pojan suhde myönteisessäkin valossa. Lars esiintyy tuhoavana voimana ja hän olisikin tarinan varsinainen konna eikä Hans. Kokonaisuus jää hiukan ambivalentiksi ja kantaa­ottamattomaksi.

Vaikutelma johtuu ennen kaikkea siitä, että Hansin toimia näytetään ja selostetaan ristiriitaisesti. Valkokankaalla näemme, kuinka hellästi hän huolehtii Timistä, mutta dialogin perusteella hän käyttääkin poikia häikäilemättä hyväkseen. Katsoja uskoo mieluummin sen mitä näkee.

Kahden DVD-julkaisun vertailua

Elokuvasta on tiettävästi olemassa vain kaksi DVD-julkaisua: norjalainen (Sandrew Metronome) ja saksalainen (Salzgeber). Kummassakaan ei ole tekstitystä suomeksi tai englanniksi — pitää osata saksaa tai norjaa. Molemmissa levyissä on lisä­materiaalia, mutta norjalaisen valikoima on parempi, samoin kuin kuvan- ja äänen­laatu.

Kansikuvat:
kansikuvat

(Myös takakansia voi verrata.)

Seuraavaksi muutama kuvavertailu norjalaisen ja saksalaisen julkaisun kesken. Filmiruudut ovat likimain samoja.

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Sandrew Metronome:
kuva

Salzgeber:
kuva

Bittivirtakaavioissa näkyy selvä ero:

Sandrew Metronome:
kaavio 1
Elokuvan koko 4 732 882 KB

Salzgeber:
kaavio 1
Elokuvan koko 3 091 842 KB

Levyjen tiedot

Sønner
Ohjaus Erik Richter Strand (2006)
© 2006 Sandrew Metronome
Norja (DVD:n aluekoodi 2)
Ääni: norja Dolby Digital 5.1, norja Dolby Digital 2.0 stereo
Tekstitys: norja
Kuvasuhde: 1,78 : 1 (anamorfinen PAL)
Kesto: 99:00
EAN 7070022005256
Sønner
Ohjaus Erik Richter Strand (2006)
© 2008 Salzgeber & Co.
Saksa (DVD:n aluekoodi 1–6)
Ääni: norja Dolby Digital 2.0 stereo
Tekstitys: saksa
Kuvasuhde: 1,78 : 1 (anamorfinen PAL)
Kesto: 99:03
EAN 4040592002972

 

Norjalaisessa julkaisussa on runsaasti lisämateriaalia, mutta tarjolla ei ole minkäänlaista tekstitystä:

  • Kommenttiraidalla ohjaaja Erik Richter Strand ja näyttelijät Nils Jørgen Kaalstad, Mikkel Bratt Silset, Edward Schultheiss ja Henrik Mestad
  • 5 poistettua kohtausta ohjaajan ja leikkaajan valinnaisin kommentein (6:01)
    • Rutine
    • Kiosken
    • Norunn
    • Asker
    • Slutten
  • Taustadokumentteja
    • Stunts (7:34)
    • Prøver (5:44)
    • Svømmehallen (4:01)
    • Testfilm (4:54)
    • Hans (9:00)
  • Epäonnistuneita ottoja (3:31)
  • Diaesityksiä
    • Film (3:07)
    • Set (3:40)
  • Teatteritraileri (1:31)

Lisämateriaalissa mukana esimerkiksi Henrik Mestadin (vas.), Erik Richter Strandin ja Thomas Torjussenin haastattelu:

kuva

Sen sijaan saksalaisessa julkaisussa on mukana ainoastaan lyhytelokuva Frem­ragende timer (16:17) sekä elokuvamainoksia. Lyhytelokuva kertoo 30-vuotiaasta Per Oscar Bråtenista (Even Rasmussen), joka kutsuu 15-vuotiaan Olav Skjettenin (Tord Vandvik Haugen) luokseen hotelli­huoneeseen harrastamaan seksiä ja jää kiinni. Koska poika on kahta kuukautta vaille 16-vuotias, mies joutuu maksamaan pojalle korvauksia 5000 kruunua, eli lemmen­hetkestä tulee melkoisen kallis. Kuvan­laatu on karkea, videomainen:

fremragende 1

fremragende 2

ENGLISH ABSTRACT: The Norwegian drama Sons (Sønner) by Erik Richter Strand shows some queer ambivalence towards the main villain, Hans, a middle-aged man who seduces 13–14-year-old boys. His former victim, or lover, Lars, 25, sees him after 12 years and starts a crusade of vigilante revenge, involving Hans’ current love interest, Tim, 14 years. Only tragedy can follow, but it is not clear how much we are supposed to feel sympathy for Hans and disdain for Lars. Nevertheless, a very engaging and bold drama about male affection which would be legal in some countries but not in Norway or here in Finland. — The Norwegian DVD (Sandrew Metronome) has better audio and image quality and more film-related bonus features than the German one (Salzgeber). Unfortunately no English subtitles on either one.

kuva kuva

Jätä kommentti

Jätä kommentti