Siirry sisältöön

Todistaja — norjalaista TV-draamaa

27.5.2015

Poikarakkautta, murhattuja moottori­pyörä­jengiläisiä, kivi­kasvoinen nais­poliisi — kuulostaa Jeren ja Jusan seikkailujen aiheistolta, mutta kyse on norjalaisesta rikos­sarjasta Øye­vitne eli Todistaja (2014), jota alettiin esittää Suomen televisiossa viime viikolla (Yle Fem). Sarja on uusi osoitus pohjois­maisen yleis­radio­rahoitteisen televisio­tuotannon kukoistuksesta. Aikaisempia kansain­välisiä menestyksiä on tullut Tanskasta: Silta, Rikos ja Vallan linnake. Norjan edellinen yritys oli Mammona. Nämä sarjat ovat yleis­radio­yhtiöiden tuottamia, ja jaksot ovat tosiaankin täyden tunnin mittaisia, sillä niitä ei pilkota mainos­katkoin. Kapitalismi ei aina johda parhaaseen loppu­tulokseen. Ajatelkaa jos Housen jaksot kestäisivät täydet 60 minuuttia ja Simpsonit 30 minuuttia.

kuva kuva

Nordic noir on innoittanut myös brittiläistä sarjaa Fortitude — ikiroudan kirous, joka alkoi pyöriä Suomessa muutama viikko sitten. Omaa luokkaansa on myös Lilyhammer.

Todistajan kahden ensimmäisen jakson perusteella ei voi vielä kunnolla arvioida kokonaisuutta, jossa on kuusi osaa. Alku on kuitenkin ollut kiinnostavaa katsottavaa. Kaksi 15-vuotiasta koulupoikaa Philip (Axel Bøyum) ja Henning (Odin Waage) ovat sorakuopalla muhinoimassa, kun paikalle saapuu neljä moottoripyöräjengiläistä teloittamaan vankiaan. Vanki saa kuitenkin aseen ja murhaa kaikki neljä. Murhaaja näkee toisen pojista, ennen kuin saa paistinpannusta.

kuva kuva

Pojat pakenevat eivätkä kerro näkemästään, jotta heidän suhteensa ei paljastuisi. Romanssi takkuaa muutenkin: Philip rakastaa Henningiä, mutta Henning ei halua suurin surminkaan leimautua homoseksuaaliksi vaan käskee Philipiä pysymään loitolla.

Seuraavana päivänä poliisi löytää ruumiit ja alkaa tutkia rikoksia. Taustat ulottuvat Norjan ulkopuolelle, sillä jengi on käynyt huumekauppaa. Yksi ammutuista oli poliisin ilmiantaja, ja huumelasti löytyy hänen yhteyshenkilönsä kotoa.

Tutkintaa johtaa komisario Helen Sikkeland (Anneke von der Lippe), joka on myös Philipin sijaisäiti.

kuva kuva

Juonen perusteella herää epäilys, että sarjan suomenkielisen nimen pitäisi olla Todistajat, koska kaksi poikaa näkee rikoksen ja Øyevitne lienee myös monikkomuoto.

Sarjan käsikirjoitus vaikuttaa vielä alussa hiukan hajanaiselta, mutta katsoja jää odottamaan, että sarjan edetessä lankoja sidotaan yhteen. Joukossa on erinomaisia näyttelijöitä, varsinkin pääroolien pojat sekä komisario Sikkeland. Sivuroolissa (Zana) nähdään nuori Tehilla Blad, jonka ehkä muistatte elokuvasta Tyttö joka leikki tulella. Monet kohtaukset on kuvattu käsivaralta, ja kuva tärisee välillä hiukan liiankin dramaattisesti. Kuvauspaikat ovat kuitenkin aidon oloisia.

Sarjan tunnusmusiikki on ”Saviour Unknown” (Shaun Bartlett & Jørun Bøgeberg & Børre Flyen).

Todistaja esitetään teräväpiirtona ja 5.1-kanavaisella äänellä. Moottoripyörät saivat subwooferin jyrähtelemään. Kuvasuhde on sama kuin Vallan linnakkeessa eli elokuvamainen 2,20 : 1. Tekstitys on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi.

Suojaikäraja on Norjassa 16 vuotta niin kuin Suomessakin.

kuva kuva

ENGLISH ABSTRACT: The Norwegian TV crime series Eyewitness (2014) has a homoerotic subplot: two teenage lads, Philip and Henning, are making out in a shag at a gravel pit when criminals arrive and four gang members end up dead. The murderer sees one of the boys before they manage to escape. To avoid their romance being revealed, they tell nobody what they saw, including Philip’s foster mom who is the police officer leading the investigation. Having only seen two episodes so far, this series seems to be another great achievement of Nordic noir, thanks to Public Service television. It is a privilege to watch 60-minute episodes without a single commercial break.

kuva kuva

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: