Siirry sisältöön

Obediencia perfecta — papit poikien perässä

21.3.2019

kansiMeksikolaiselokuva Obediencia perfecta (2014) liittyy alati ajan­kohtaiseen aiheeseen — roomalais­katolisen kirkon seksi­skandaaleihin. Luis Urquizan ohjaus­työ perustuu kuulemma osin tosi­tapaukseen, Ernesto Alcocerin kirjaan, joka kertoo tunnetusta papista Marcial Macielista (1920–2008).

Kolmetoistavuotias Julián (Sebastián Aguirre Boëda) muuttaa kotoaan pappis­seminaariin Los Cruzados de Cristo, jossa korostetaan ehdotonta tottelevaisuutta ja alistumista. Oppi­laitosta johtaa karismaattinen isä Ángel de la Cruz (Juan Manuel Bernal). Elämä ei ole seminaarissa helppoa, mutta pian isä Ángel iskee silmänsä suloiseen Juliániin ja kutsuu tämän asuntolasta omaan lukaaliinsa erään­laiseksi kamari­palvelijaksi.

Aluksi Julián on riemuissaan siitä, kuinka juuri hänet on valittu tällaiseen erikois­asemaan, ja isä Ángel liehakoi häntä. Nuorukainen alkaa rakastaa isää kaikesta sydämestään. Vähitellen Juliánille alkaa kuitenkin valjeta, että asemaan liittyy myös synkkiä puolia. Isä Ángel vaatii pojalta nöyryyttä ja antaa tarvittaessa lujasti remmiä nuorille pakaroille.

kuvakuva

Seksuaalisuus tulee suhteeseen mukaan merkillistä tietä. Isä Ángel esittää kärsivänsä voimakkaista kivuista, jotka johtuvat liian ahtaista siementiehyistä. Seminaarin pojat joutuvat purkamaan isän paineita, ja lopulta myös Julián päätyy isän sänkyyn helpottamaan tämän oloa. Seminaarin muut papit tukevat isän pyrkimyksiä, sillä oppi­laitoksessa ei saa arvostella ylempiään.

Jälleen Julián joutuu pettymään karvaasti. Hän oli mukautunut seksi­suhteeseen mutta toivonut, että saisi pitää isän kokonaan itsellään. Juliánin on kuitenkin opittava luopumaan itsekkyydestä, ja isä Ángelilla on jo uusi poika kiikarissa. Lopulta Juliánin oma tahto on lopullisesti turtana.

kuvakuva

Obediencia perfecta on kiehtova ja synkkä kasvutarina, joka kertoo miehen ja pojan suhteen tarinan, ylä- ja alamäen, hiukan kuin Behind the Candelabra. Sebastián Aguirre onnistuu erinomaisesti roolissaan innokkaana ja reippaana oppilaana, ja muutkin nuorukaiset ovat uskottavia. Elokuvassa ei ole pornografisia eikä kovin syntisiäkään kohtauksia, mutta Aguirre nähdään vähissäkin pukeissa. Juan Manuel Bernal hallitsee suvereenisti kaikkia kohtauksia joissa hän esiintyy. Isä Ángelin demoninen kahtia­jakautuneisuus käy vähitellen yhä selvemmäksi: hän pistää huumaus­aineita suoneen ja kuuntelee Rolling Stonesia!

Pojan ja miehen eroottinen suhde kerrotaan elokuvassa realistisesti alusta loppuun. Mistään ihanteellisesta suhteesta ei tässä tarinassa tietenkään ole kyse, koska vuoro­vaikutus perustuu alistamiseen eikä molemmin­puoliseen halukkuuteen, hoivaan ja uskollisuuteen. Muunlaisia tuskin voidaan julkisesti kertoakaan.

kuvakuva

Miehen sukuvietti on niin voimakas, ettei selibaatin ja pidättäytymisen vaatimus voi johtaa varsinkaan nuorilla muuhun kuin kaksinaismoralismiin ja vaikeisiin perversioihin. Kuten tässäkin elokuvassa nähdään, kukaan ei todellisuudessa voi viettää siveellistä elämää vaan tuloksena on demoralisoiva lankeemusten ja anteeksipyytelyn kierre, joka saa nuorukaiset tuntemaan itsensä vajavaisiksi ja antaa rippi-isille huomattavan vallan.

Elokuvataiteessa katolisen papiston salatut perversiot ovat toki tuttu aihe. Esimerkkejä löytyy vaikkapa elokuvista Alaston pelko, jossa Edward Norton teki debyyttinsä, ja La Bête, joka sisältää kiihdyttäviä näkyjä alusta loppuun.

kuvakuva

Obediencia perfecia on julkaistu blu-raylla muun muassa Yhdysvalloissa. Vaikka levyn mainostetaan olevan ”Authentic Collector’s Edition”, siinä ei ole muuta lisämateriaalia kuin elokuvan teatterimainos. Äänen- ja kuvanlaadultaan julkaisu on ainoastaan kohtalainen.

 

Perfect Obedience (Obediencia perfecta)
Ohjaus Luis Urquiza
© 2014 Astillero Films
Kuvasuhde: 1,85 : 1 (MPEG-4)
Ääni: espanja Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0 stereo
Tekstitys: englanti, englanti kuulorajoitteisille
Kesto: 98:57 (1080p24)
Blu-ray Artsploitation Films ART39B (2018)
Yhdysvallat (blu-rayn aluekoodi ABC)
UPC 851597006216

 

Teknistä tietoa blu-ray-levystä:

Disc Title: Perfect Obedience BDMV
Disc Size: 21 425 999 347 bytes
Protection: AACS
AACS MKB version: 64
BD-Java: No
Playlist: 00000.MPLS
Size: 20 753 547 264 bytes
Length: 1:38:57.473
Total Bitrate: 27,96 Mbps
Video: MPEG-4 AVC Video / 25999 kbps / 1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1
Audio: Spanish / Dolby Digital Audio / 5.1 / 48 kHz / 448 kbps / DN -4dB
Audio: Spanish / Dolby Digital Audio / 2.0 / 48 kHz / 192 kbps / DN -4dB
Subtitle: English / 17,574 kbps
Subtitle: English / 18,452 kbps

 

kuva

 

ENGLISH ABSTRACT: The Mexican movie Perfect Obedience (Obediencia perfecta) from 2014 tells the story of a 13-year-old boy, Julián, who is abused spiritually and sexually by Father Ángel de la Cruz in Los Cruzados de Cristo seminar. This is a sad story about the submission and breaking of an eager and devoted boy by a charismatic but diabolic priest. The young actor Sebastián Aguirre Boëda is excellent in his role as Julián who submits himself.

From → Elokuva, Uskonto

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: