Siirry sisältöön

Veljesrakkautta Brasiliasta

29.6.2014

Aluizio Abranchesin draamaelokuva Do Começo ao Fim (2009) käsittelee haastavaa ja hätkähdyttävääkin aihetta: mitä tehdä kun veljesten suhde muuttuu seksuaaliseksi?

Elokuvassa seurataan kahta brasilialaista veljestä, Franciscoa ja Thomásia. Pojilla on ikäeroa viitisen vuotta. He ovat velipuolia, ja he asuvat äitinsä ja tämän toisen aviomiehen Alexandren (Fábio Assunção) kanssa — tyypillinen uusioperhe siis. Francisco on syntynyt äidin ensimmäisestä avioliitosta, ja ex-mies Pedro (Jean-Pierre Noher) asuu Argentiinassa. Alexandre on Thomásin isä. Uiminen on poikien tärkeä harrastus.

Tarinassa on kolme aikatasoa: Thomásin syntymä, poikien nuoruus ja äidin kuolema.

Veljesten suhde on lapsuudesta alkaen hyvin läheinen sekä henkisesti että fyysisesti. Pohjoismainen katsoja kiinnittää huomiota siihen, kuinka Brasiliassa halailu ja koskettaminen näyttää kuuluvan arkielämään paljon voimakkaammin kuin Pohjolassa. Veljesten läheisyyskään ei siksi ensin vaikuta kovin erikoiselta.

Vanhemmat, varsinkin äiti Julieta (Julia Lemmertz), kiinnittävät kuitenkin huomiota veljesten kiinteään suhteeseen, mutta he eivät osaa tai rohkene puuttua siihen enemmälti. Näköjään he oppivat hyväksymään sen, että pojat ovat toiselleen tärkeitä.

Kun pojat ovat parikymppisiä, äiti kuolee ja Alexandre muuttaa pois talosta. Veljekset jäävät kahden, ja heidän suhteensa muuttuu viimeistään tällöin lihalliseksi — kahden miehen kiihkeäksi rakkaudeksi.

Edessä on kuitenkin koettelemus: nuorempi veli Thomás on lahjakas kilpauimari, ja hänet kutsutaan kolmeksi vuodeksi Venäjälle valmentautumaan olympiakisoihin. Veljekset lupautuvat toisilleen, ja Francisco jää yksin Brasiliaan. Ero on tuskallinen. He eivät selviä ilman toisiaan, ja elokuvan päättyessä Francisco lentää veljensä luo Venäjälle.

Tarina pyrkii haastamaan kahta tabua — homoseksuaalisuutta ja sukurutsausta —, ja sen varaan lasketaan ehkä liikaa. Näyttelijäntyö on vaisua. Nuorta Franciscoa esittävä Lucas Cotrim on kylläkin söpö ilmestys, kuin nuori Sylvester Stallone. Draamana teos on hiukan kuivakka, ja vaikutelma johtuu osin siitäkin, että yhdysvaltalaisen DVD:n From Beginning to End (TLA Releasing) ääniraita on monofoninen. Levyllä ei ole muuta lisämateriaalia kuin elokuvateatteritraileri (1:14).

From Beginning to End (Do Começo ao Fim)
Ohjaus Aluizio Abranches (2009)
© 2010 TLA Releasing
Yhdysvallat (aluekoodi 1)
Ääni: Portugali Dolby Digital 2.0 mono
Tekstitys: englanti, portugali
Kuvasuhde: 2,35 : 1 (anamorfinen NTSC)
Kesto 96:22
UPC 807839005028

 

ENGLISH ABSTRACT: The drama From Beginning to End (Do Começo ao Fim) from Brazil depicts the love of two brothers, Francisco and Thomás. From early on, the brothers are intimate, and when they grow up and lose their mother, they become sexually involved with each other. The drama is a bit dry and it never grows engaging. The US DVD suffers from mono audio.

From → Elokuva

Jätä kommentti

Jätä kommentti