Siirry sisältöön

Kauhujen koulukoti

6.3.2019

kansiBoaz Yakinin tuoreehko kauhuelokuva Boarding School (2018) on parhaita pienehkön budjetin tuotantoja, mitä olen vähään aikaan nähnyt. Kyseessä on häijyn­hauska ja verinen kasvu­tarina. Kaksi­toista­vuotias new­yorkilais­poika Jacob (Luke Prael) lähetetään sisä­oppi­laitokseen, kun äiti ja isäpuoli ovat kyllästyneet rasittavaan surkimukseen: Jacob herää painajais­uniin, kastelee vuoteensa, koulussa pojat mukiloivat häntä ja tytöt haukkuvat tytöksi. Päälle päätteeksi Jacob huvittelee pukeutumalla edes­menneen iso­äitinsä vaatteisiin ja isä­puoli tekee siitä hätiköityjä johto­päätöksiä.

Boarding School etenee sujuvasti, tapahtumat kuvataan nuoren näkökulmasta, ja tarinan rakenne vedättää katsojaa onnistuneesti, niin että elokuvan voi katsoa toistamiseenkin. Lajityyppien konventioilla leikitellään viihdyttävästi.

Seuraavassa arviossa paljastetaan elo­kuvan juonen­käänteitä, joten ei kannata lukea edemmäksi, jos ei halua pilata jännitystä.

kuvakuva

Jacob passitetaan syrjäiseen sisäoppilaitokseen, jossa on kaikkiaan vain seitsemän oppilasta sekä rehtori Sherman (Will Patton) vaimoineen (Tammy Blanchard). Kaikki oppilaat ovat omalla tavallaan ”erityisiä”, sivullisia tai syrjäytyneitä: on kehitys­vammainen poika Elwood (Nicholas J. Oliveri), tulipalossa vammautunut Phil (Nadia Alexander), nuori Tourette-potilas Frederic (Christopher Dylan White), psykopaattinen tyttö Christine (Sterling Jerins). Tri Shermanin koulussa luetaan Raamattua, oppilaita rangaistaan lyömällä ja lukukausi kestää kuulemma ainoastaan kaksi viikkoa. Vähitellen käy yhä selvemmäksi, ettei Shermanin paris­kunta sovi erityis­nuorten kasvattajaksi ensinkään.

kuvakuva

Jacob koettaa selviytyä parhaansa mukaan erikoisessa ympäristössä ja tunnollisena poikana tukee muita. Hänen juutalaisuuttaan ei piilotella elokuvassa. Hänen iso­äitinsä Feiga (Sonya Balsara) oli taistellut Euroopassa natseja vastaan teroittamalla hampaansa ja puremalla raiskaaja-natsin hengiltä.

Elokuva johtaa katsojan aluksi odottamaan raadollista koulu­koti­kuvausta, mutta kun kaksi oppilasta kuolee (toinen hirttäytyy housut nilkoissa, toinen tukehdutetaan), käy selväksi, ettei tässä Tylypahkassa ole mikään oikealla tolalla. Katsojalle paljastuu holokausti-viittauksen merkitys: kuten natsit kaasuttivat aikoinaan epämieluisia ja hyödyttömiä ihmisiä — paitsi juutalaisia myös homoseksuaaleja, kehitysvammaisia ja muita —, tässä tarinassa parempien perheiden hankalat ja vialliset lapset lähetetään syrjäiseen kouluun, jossa heidät hävitetään maan päältä kaikessa hiljaisuudessa. Jacob ei kelvannut isäpuolelleen, koska häntä luultiin transvestiitiksi.

kuvakuva

Boarding School toimii nimenomaan kauhukomediana, jonka loppupuolella meno kääntyy yllättäen veriseksi ja perverssiksi giallo-oopperaksi, kun todelliset kauhut alkavat. ”Tri Sherman” ei olekaan koulun rehtori, vaan oikea rehtori löytyy pakastimesta murhattuna. Vale-Sherman tappaa rujosti muut aikuiset ja aikoo polttaa koko koulun oppilaineen niin että kaikki näyttäisi onnettomuudelta. Hän värvää Jacobin avukseen lavastamaan tapahtuma­paikkaa, mutta Jacobin onnistuu tappaa hänet ja pelastaa loput oppilaat — paitsi Christinen.

Nimenomaan päänäyttelijöidensä ansiosta Boarding School tenhoaa. Luke Prael muistuttaa nuorta Ezra Milleriä, hän on kaunista katsottavaa niin pojan kuin tytönkin vaatteissa, ja Sterling Jerins on pelottava sadomasokistin alku. Varhais­murros­ikäisten seksuaaliset jännitteet ja Jacobin viriävä eroottisuus on tavoitettu onnistuneesti (vrt. Rakas sydän). Will Pattonin hahmo tekee alusta alkaen epäilyttävän vaikutuksen, joka lopulta osoittautuu hyytävän oikeaksi.

kuvakuva

Elokuva on julkaistu blu-raylla ainakin Saksassa. Valitettavasti levyllä ei ole muuta lisä­materiaalia kuin teatterimainos. Tekstitys on ainoastaan saksaksi, mutta kuvan- ja äänenlaatu on pääsääntöisesti hyvä.

 

Boarding School
Ohjaus Boaz Yakin
© 2018 Maven Pictures
Kuvasuhde: 1,85 : 1 (MPEG-4)
Ääni: englanti DTS-HD Master Audio 5.1, saksa DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: saksa
Kesto: 111:35 (1080p24)
Blu-ray Capelight 6418923 (2018)
Saksa (blu-rayn aluekoodi ABC)
EAN 4042564189230

 

Teknistä tietoa blu-ray-levystä:

Disc Title: Boarding School
Disc Size: 39 546 339 686 bytes
Protection: AACS
AACS MKB version: 66
BD-Java: No
Playlist: 00004.MPLS
Size: 37 606 711 296 bytes
Length: 1:51:35.250
Total Bitrate: 44,94 Mbps
Video: MPEG-4 AVC Video / 35507 kbps / 1080p / 24 fps / 16:9 / High Profile 4.1
Audio: German / DTS-HD Master Audio / 5.1 / 48 kHz / 3465 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
Audio: English / DTS-HD Master Audio / 5.1 / 48 kHz / 3517 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)
Subtitle: German / 0,040 kbps
Subtitle: German / 27,596 kbps

kuva

 

ENGLISH ABSTRACT: The recent horror comedy Boarding School (2018) by Boaz Yakin is one of the best movies of the horror genre I have seen for a while. The plot is wicked, slightly perverse, and surprising. The 12-year-old Jacob (Luke Prael) is sent to a mysterious boarding school where things seem not to be quite right. It is delightful how this movie twists genre conventions. The main cast is enticing, especially Luke Prael, Sterling Jerins, and Will Patton.

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: