Siirry sisältöön

Kielletään Juhannustanssit!

5.11.2018

Andre Gide noin vuonna 1890Tänään Helsingin Sanomissa musiikkitoimittaja maisteri Vesa Sirén arvosteli André Giden (1869–1951) Chopin-kirjaa, joka on hiljattain ilmestynyt suomeksi. Arvostelussaan Sirén koettaa #metoo-liikkeeseen nojautuen kyseen­alaistaa kirjailija Gideä, koska tämä ”sekaantui alaikäisiin poikiin”. Tekstistä käy ilmi ainoastaan, että yksi nuorukainen oli ollut 15-vuotias.

Painetussa lehdessä arvostelun otsikko kuuluu: ”Teinipoikiin rakastujan Chopin-kirja”, mutta lehden verkkosivulla revitellään: ”Nobel-kirjailija oli vannoutunut teini­poikien hyväksi­käyttäjä, joten voiko kiinnostavaa Chopin-kirjaa lukea samoin kuin ennen #metoo-liikettä?”

Ilmeisesti maisteri Sirén ei ymmärrä, että suojaikärajat ovat maakohtaisia: Suomessa ikäraja on 16 vuotta, Ruotsissa ja Ranskassa 15 vuotta, Saksassa 14 vuotta. En tunne Ranskan lain­säädännön historiaa, mutta ainakaan maan nykyisen lain mukaan Giden suhteissa ei ollut mitään laitonta, toisin kuin maisteri Sirén vihjailee. Yleensähän ihmiset ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan.

Ylimalkaan on kohtuutonta vaatia, että entisaikain ihmisten olisi pitänyt osata noudattaa meidän aikamme lakeja ja sopivaisuuskäsityksiä. Kuolleita on niin helppo läksyttää, mutta siinä vain läksyttäjä paljastaa omat irvokkaat kasvon­piirteensä. Vääjäämättä meitä itseämme voidaan sadan tai kahdensadan vuoden kuluttua läksyttää milloin mistäkin, mitä emme nyt osaa edes aavistaa, koska moralisteja tässä maailmassa valitettavasti riittää.

On uskottava Pirkko Saisiota, jonka mukaan #metoo-liike lipuu oman aikamme taistolaisuudeksi (Verkkouutiset 1.7.2018). Tekopyhät hurskastelijat korostavat itseään, pahoittavat tarkoituksella mielensä ja kilpailevat kuorossa siitä, kuka saa heittää ensimmäisen kiven.

Maisteri Sirén on langennut essentialismiin, kun hän pyrkii arvottamaan kirjaa tekijän ”syntien” kautta. Samaa esiintyi natsi-Saksassa, jossa ei haluttu hyödyntää ”juutalais­tiedettä” (Albert Einstein ym.), koska se oli jollain tavoin syntyperänsä saastuttamaa.

Ehkäpä musiikkikilpailuissa olisi arvioitava esitysten lisäksi myös kilpailijoiden siveellistä ryhtiä: etteivät he vain ole harjoittaneet esimerkiksi itsesaastutusta, joka on nuorison keskuudessa todellinen kulkutauti. Maisteri Sirénin johdolla tuomaristo nuuskii nuorten kilpailijoiden lakanoita ja alushousuja…

Nuorukaisilla ja aikamiehillä on aina ollut seksisuhteita ja on vastedeskin. Kaikille sellaiset suhteet eivät sovi, mutta oman lyhyen hännän nostamiseksi on turha ruveta kauhistelemaan niitä, jotka ovat sellaisissa suhteissa vastavuoroisesti halukkaita ja onnellisia. Meitä riittää useampaan junaan kuin maisteri Sirénin kaltaiset ihmiset voivat ymmärtää.

Maisteri Sirénin arvostelussa jää valitettavasti epäselväksi, olisiko Giden kirjat Corydon ja L’Immoraliste kiellettävä. Entä Jeren ja Jusan seikkailut? Muutoinkin kirjastot olisi kaiketi puhdistettava erotiikan klassikoista, jotka ovat #metoo-vääräuskoisia. Esimerkiksi romaanissa Josephine Mutzenbacher kuvataan 5–13-vuotiaan tytön seksiseikkailuja ja köyhyyttä, joka ajaa ihmiset prostituutioon — hyi! hyi! Roviolle tuommoiset!

Varmaankin pitäisi kieltää myös Juhannustanssit-niminen romaani, koska siinä juodaan viinaa ja käytetään kovaa kieltä, josta joku saattaa pahoittaa mielensä, kun tarpeeksi yrittää.

On siis kerrassaan sykähdyttävää, että suomalaisessa intelligentsijassa on komissaari Sirénin kaltaisia rohkeita, tunnollisia, moraalisia, suoraselkäisiä, tarkkanäköisiä, moitteettomia, viisaita ja tinkimättömiä ilmiantajia! Komissaari Sirén on Jeesuksen Kristuksen jälkeen maailmanhistorian ensimmäinen ihminen, joka on siinnyt synnittömästi.

Seuraavaksi komissaari Sirén tiettävästi paljastaa Liberacen.

 

ENGLISH ABSTRACT: André Gide’s book Chopin was recently published in Finnish language. In his book review, the Finnish political scientist Vesa Sirén, music critic of Helsingin Sanomat, tries to discredit both the book and its author, because Gide had sexual relations with young men. The tone of Sirén’s review is hypocritical and sanctimonious, and he accuses Gide of deeds that probably weren’t illegal in his time, as the age of consent used to be even lower that it is currently in France — 15 years. Sirén tries to connect his review to #metoo, but one cannot talk about abuse when a younger male and a grown-up male love and desire each other reciprocally. Sirén is merely abusing #metoo and Gide to make himself appear grand.

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: