Siirry sisältöön

Puhdasta rahaa kaverien taskuissa

20.9.2018

PankkiViime aikoina on kohistu siitä, kuinka Sampo-pankin Viron-yksikössä on mahdollisesti pesty venäläisten rahoja. Jeren ja Jusan seikkailujen lukijoille tässä ei tietenkään ole mitään uutta. Jo romaani­sarjan toisessa osassa vuodelta 2012 Jere rohkeni ihmetellä poliisilaitoksella: ”Jos Danske Sampo pesee Venäjän mafian rahoja, niin miksi te viranomaiset ette tee mitään?”

En halua lähemmin yksilöidä, mistä tuollainen tiedonmuru on peräisin, koska en halua ”kuolla epäselvissä olosuhteissa”. Huomautan myös, ettei mitään konkreettista rikosta ole vielä todettu. Helsingin Sanomien mukaan osa rahaliikenteestä on liittynyt ”tunnettuihin kansainvälisiin rahanpesu- ja lahjontavyyhteihin, muun muassa niin sanottuihin Venäjän rahanpesuautomaattiin ja Azerbaidžanin rahanpesuautomaattiin”, ja tutkijoita on uhkailtu.

Venäjää käy sääliksi. Kyseinen valtakunta on toistuvasti joutunut konnien kynsiin: Romanovit, bolševikit ja Putinin piiri ovat vuorollaan kaapanneet valtiokoneiston haltuunsa ja lypsäneet kansalta rahaa itselleen. Kansa on aivopesty uskomaan, että niin kuuluu ollakin. Seuraavalle ”tsaarille” on jo yhteiskuntapoliittinen asema valmiiksi pedattuna — tarvitsee vain kahmaista valta itselleen, kunhan V. V. Putinista aika jättää.

Erityistä toivoa ei ole näköpiirissä. Nuoriso on kyllä aktivoitunut, mutta Aleksei Navalnyissa on hiukan arveluttavia piirteitä. Kuten historia on osoittanut, kiihkeistä vapaustaistelijoista saattaa tulla kiihkeitä despootteja ja kansa joutuu ojasta allikkoon.

Nämä despootit ovat sellaisia tahmatassuja, että kun he ovat saaneet kouransa yhteiseen pipari­astiaan, sitä ei enää saada sieltä ulos. Jos heidän taloudellisia väärin­käytöksiään koetetaan tutkia tai peräti estää, se tietää hengen­menoa.

Jokerit 2017Helsingin Sanomien syyskuun Kuukausi­liitteessä selostettiin jää­kiekko­joukkue Jokereiden rahoitusta ja V. V. Putinin omaisuutta. Ilmeisesti Putin säilyttää omia rahojaan kavereidensa taskuissa ja ostattaa itselleen kaikkea kivaa näiden kautta. Nyt olisi kiinnostavaa tietää, onko hänen rahojaan esimerkiksi Björn Wahlroosin tai jopa Harry Harkimon — täkäläisen Donald Trumpin — taskuissa. Harkimon venäläiset Jokeri-bisnekset ovat minusta tuntuneet varsin epämiellyttäviltä; niissä on menty lompakko edellä. No, raha ei haise, ei edes likainen raha.

Mainittua rahanpesua on epäilty tapahtuneen Virossa. Tämä havainnollistaa menettelyä, jota Jeren ja Jusan seikkailuissa käytetään: ”demokratian sairauksia” on koottu eri puolilta maailmaa — Unkarista, Venäjältä, Iranista — Suomeen, koska oikeuden­mukaisessa maassa ne erottuvat selvästi. Lukijat voivat miettiä, onko Suomi todellakin etenemässä sellaiseen suuntaan ja haluammeko sitä.

P. S. Romaanisarjan neljännestä osasta Jere ja isku kaupungin sydämeen on nyt valmiina yli puolet. (Kirjassa viitataan Sergei Magnitskiin.) Vaikka Jerellä menee taas lujaa, on kirjoittaminen edennyt hitaasti muiden työkiireiden takia, mutta toivottavasti joskus tulee valmista.

 

ENGLISH ABSTRACT: There has been a recent Scandal in Denmark, as the biggest bank in the country was apparently laundering money — possibly that of the Russian maffia — through its Estonian branch. I alluded to such activity already in my novel Jere Must Talk, first published in 2012. As Helsingin Sanomat put it recently, Vladimir Putin keeps his money in the pockets of his friends. Hopefully there aren’t any Finns among those friends, although the situation with the ice hockey team Jokerit looks suspicious.

From → Kirjallisuus

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: