Siirry sisältöön

Kanadalainen maalaispainajainen

21.7.2018

kansiXavier Dolanin Tom à la ferme (2013) edustaa tämän vuosikymmenen kanadalaista queer-elokuvaa. Dolan (s. 1989) on jo noussut kansain­välisestikin merkittäväksi elo­kuvan­tekijäksi. Tom à la ferme on hänen neljäs elo­kuvansa, ja lisää on jo tullut, muun muassa Cannesissa 2016 palkittu Juste la fin du monde. Hänen elo­kuviaan leimaa tietty tinkimättömyys ja raadollisuus, ja homoseksuaalisuudella on keskeinen osa Tomin tarinassa. Suomessa jotain samantapaista on ehkä tehnyt Janne Saarakkala, jonka näytelmässä Cape Town (1998) poikarakkaus (ja sen salailu) esiintyy traagisessa valossa.

Tomin (Xavier Dolan) poikaystävä Guillaume on kuollut 25-vuotiaana ilmeisesti jonkin­laisessa onnettomuudessa. Tom lähtee Montrealista maaseudulle Guillaumen hautajaisiin ja päätyy keskelle oma­laatuista maalais­painajaista. Kotitilalla Guillaumen homoseksuaalisuudesta ei tiedetä mitään, eikä Tom saa kerrottua äidille Agathelle (Lise Roy), että hän oli Guillaumen mies, vaan häntä pidetään työtovereiden edustajana, joka on tullut puhumaan hautajaisissa.

kuvakuva

Yllätyksenä Tomille tulee, että Guillaumella on veli Francis (Pierre-Yves Cardinal). Tälle on erittäin tärkeää, että Guillaumesta pidetään yllä heteroseksuaalista kuvitelmaa, ja hän uhkaa Tomia väkivallalla. Äidille ei saa kertoa, vaan tämän pitää luulla, että pojalla oli Montrealissa tyttöystävä Sarah (Evelyne Brochu).

Tunnelmaltaan elokuva on varsin kaukana esimerkiksi komediasta Arvoituksia arkussa (2007), jossa hupia revittiin siitä, kuinka perheenisän ”ystäväksi” paljastuu kääpiö…

Veljen väkivaltaisuus ajaa Tomin ensin pakosalle, mutta koska hän unohti matka­tavaransa, hän päättää ottaa härkää sarvista ja palaa maa­tilalle. Hän joutuu maa­töihin veljen avuksi eikä pysty lähtemään pois. Ikään kuin silmiemme edessä suur­kaupunkilainen mainos­suunnittelija muuttuu maa­tilan renki­pojaksi. Paikallisten asukkaiden puheista ilmenee, että Longchampsin perhettä oudoksutaan paikka­kunnalla, mutta epäselväksi jää, mikä siihen oikein on johtanut.

kuvakuva

Francisin käytös muuttuu yhä demonisemmaksi ja uhkaavammaksi. Hänellä ei ole tyttöystävää, ja hänen suuntautumisensa alkaa vaikuttaa epäselvältä — ikään kuin hän rakastaisi Tomia jonkinlaisella väkivaltaisella ja itseinhoisella tavalla eikä Tom pystyisi vastustamaan hänen vahvaa tahtoaan.

Tom kutsuu pahaa-aavistamattoman Sarahin Montrealista, ja tämä koettaa esittää äidille Guillaumen tyttöystävää. Tilanne kuitenkin kärjistyy niin että hän päättää lähteä saman tien takaisin kaupunkiin.

Lopulta Tom saa tietää, miksi perhettä vieroksutaan. Useita vuosia aikaisemmin Francis oli repinyt paljain käsin kasvot auki eräältä nuorukaiselta, joka oli ilmeisesti ihastunut nuoreen Guillaumeen. Nyt Tom päättää lopulta lähteä takaisin Montrealiin ja varastaa Francisin auton.

kuvakuva

Tom à la ferme kuvaa ihmisten neuvottomuutta tuskallisessa tilanteessa, valheiden ja esittämisen verkossa. Kaikilla henkilöillä on ongelmansa, ja jää avoimeksi, paljonko äiti todellisuudessa ymmärtää tilanteesta ja näkeekö hän olevansa Francisin armoilla. Tämä psykologinen trilleri kuvaa tilannetta, johon Suomenkin syrjäseuduilla saattaa vielä törmätä. — Dolanille on ominaista kuvasuhteen manipulointi: uhkaavassa tilanteessa kuva kapenee pystysuunnassa.

Dolanin elokuvia ei juuri ole julkaistu Suomessa teräväpiirtona. Tämä arvio perustuu brittiläiseen blu-rayhin, jonka laatu on kohtalaisen hyvä. Englanninkielinen tekstitys on kuitenkin poltettu kuvaan, eikä lisämateriaalia ole kuin teatteritraileri (1:56).

kuvakuva

 

Tom at the Farm (Tom à la ferme)
Directed by Xavier Dolan
© 2013 MK2 Productions
Video: 1.85:1 (MPEG-4 1080p24)
Ääni: Ranska DTS-HD Master Audio 5.1, Ranska PCM 2.0 stereo
Tekstitys: englanti
Kesto: 103:01
Network Releasing 7957066 (2014)
Iso-Britannia (blu-rayn aluekoodi ABC)
EAN 5027626706647

 

Teknistä tietoa levystä:

kuva

Disc Title: TOM_AT_THE_FARM
Disc Size: 19 957 441 254 bytes
Protection: AACS
AACS MKB version: 47
BD-Java: No
Playlist: 00001.MPLS
Size: 19 071 725 568 bytes
Length: 1:43:01.250
Total Bitrate: 24,68 Mbps
Video: MPEG-4 AVC Video / 19723 kbps / 1080p / 24 fps / 16:9 / High Profile 4.1
Audio: English / DTS-HD Master Audio / 5.1 / 48 kHz / 1868 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)
Audio: English / LPCM Audio / 2.0 / 48 kHz / 1536 kbps / 16-bit

 

ENGLISH ABSTRACT: Xavier Dolan’s Tom at the Farm (2013) avoids the laughs of Death at a Funeral. Instead this is a psychological thriller about a young man Tom (Xavier Dolan) who has lost his boyfriend and travels to the countryside to attend to the funeral. The family doesn’t know and won’t know that their boy had been a homosexual. Menacing situations follow and an odd, tense relationship and dependency is formed between Tom and Francis (Pierre-Yves Cardinal), the late boyfriend’s brother. An impressive story, Tom at the Farm depicts people at difficult situations.

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: