Siirry sisältöön

Vakoilua Lontoossa

8.7.2017

kansiTom Rob Smithin kirjoittama ja Jakob Verbruggenin ohjaama viisiosainen TV-sarja London Spy (2015) on ehdottomasti viime vuosien kiinnostavimpia romanttisia vakoilu­trillereitä. Sarja on jännittävä ja mukaansa­tempaava, ja siinä nähdään useita vaikuttavia rooli­suorituksia, keskeisimpinä Ben Whishaw ja Charlotte Rampling. Myös sivu­rooleissa esiintyy tunnettuja britti­näyttelijöitä, kuten Jim Broadbent, James Fox, Mark Gatiss ja Adrian Lester.

Innoittajana salaperäinen kuoleman­tapaus

London Spyn taustalla on todellinen rikos, epäselväksi jäänyt kuoleman­tapaus. Brittiläisen GCHQ:n (Government Communications Head­quarters) työntekijä matemaatikko Gareth Williams (1978–2010) löydettiin kuolleena turvatalon asunnon kylpyammeesta suuren matkakassin sisältä. Kassin vetoketju oli suljettu ulkopuolelta, ja ruumis oli ollut kassissa noin viikon. Tapausta on pidetty murhana, mutta mitään todisteita ei ole löydetty eikä tiedetä, kuinka Williamsin ruumis joutui kassiin. Oletettavasti asunnosta oli siivottu kaikki jäljet, ennen kuin poliisi edes löysi ruumiin. Julkisuuteen levisi väitteitä, että Williamsia olisi kiinnostanut sitominen ja ristiinpukeutuminen.

Ennen kuolemaansa Williams oli tutkinut kansainvälistä rahanpesua, jota harjoitti muiden muassa Venäjän mafia. Toisaalta on väitetty, että Williams olisi tiennyt, kuka GCHQ:n työntekijä vakoili Venäjän laskuun, ja Venäjän ulkomaantiedustelu SVR oli joutunut hiljentämään hänet. Ilmeisesti hän astui liian isoille varpaille.

Seuraava selostus paljastaa juonen yksityiskohtia.

Viisi täyteläistä jaksoa

London Spyn viisi jaksoa ovat kukin lähes tunnin mittaisia:

  • Lullaby (59:53)
  • Strangers (58:11)
  • Blue (55:13)
  • I Know (56:16)
  • If This Is a Lie (59:12)

Tiettävästi sarjaa ei ole vielä esitetty Suomessa, ja se on julkaistu DVD:llä ainoastaan Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Päähenkilöt, toistensa vastakohdat

Sarjan päähenkilöt tulevat aivan erilaisista maailmoista: Danny (Ben Whishaw) on varastotyöläinen, jonka elämä pyörii ”bilettämisen” ja seksin ympärillä, Alastair alias Alex (Edward Holcroft) noudattaa terveitä elämäntapoja ja paljastuu salaisen palvelun huippulahjakkaaksi matemaatikoksi, siis vakoojaksi. Danny on aktiivinen ja ulos­päin­suuntautunut, Alex hillitty, jopa estynyt, yksityisyyttä arvostava. Eräänä aamuna nuoret miehet kohtaavat sattumalta kadulla, ja Danny etsii hänet uudestaan käsiinsä.

kuvakuva

Eroista huolimatta miehet rakastuvat ja alkavat viettää yhteistä elämää. Sivu­huomautuksesta selviää, että he ovat itse asiassa ehtineet seurustella kahdeksan kuukautta, ennen kuin Alex katoaa. (Näin pitkän ajan kulua ei sarjassa ole täysin luontevasti onnistuttu esittämään, vaan tuntuu kuin romanssi olisi ehtinyt kestää vain muutaman päivän.)

Eräänä päivänä Alex siis katoaa eikä Danny saa häneen mitään yhteyttä. Sitten hän saa erikoisella tavalla Alexin asunnon avaimet haltuunsa, menee asuntoon ja päätyy lopulta ullakolle. Sieltä löytyy erikoinen sadomasokistinen ”harrastustila” — ja arkusta löytyy Alexin mätänevä ruumis.

Danny aavistaa heti, että tapauksessa on jotakin hämärää, sillä kaikki S/M-aiheisto tulee täytenä yllätyksenä. Kuten myöhemmin selviää, murhaajat olivat lavastaneet kaiken, mutta henkirikosta tutkivat poliisit ottavat lavastuksen täydestä, samoin kuin sanomalehdet, jotka herkuttelevat ”seksimurhan” kuohuttavilla mutta tekaistuilla yksityiskohdilla. (Kuten tiedetään, Isossa-Britanniassa keltaisen lehdistön moraali ja yksityiselämän suoja ovat varsin alkeellisella tasolla.) Danny koettaa puhdistaa Alexin muistoa mutta epäonnistuu surkeasti, ja hänenkin maineensa vedetään lokaan.

Poliisi alkaa epäillä Dannya murhaajaksi, sillä hänen taustaltaan löytyy seksi­hurjasteluja ja huumeidenkäyttöä.

Kiinnostavia sivuhenkilöitä

Keskeiseksi sivuhenkilöksi nousee tapahtumien edetessä Scottie (Jim Broadbent), joka oli itse aikoinaan ollut vakooja mutta menettänyt työnsä paljastuttuaan homoseksuaaliksi. Hän on jo pitkän aikaa toiminut Dannyn tukena ja alkaa lopulta tutkia Alexin kuolemaa Dannyn kanssa, vaikka salaisuuksien penkominen käy yhä vaarallisemmaksi.

Toinen vahva sivuhenkilö on Alexin äiti Frances (Charlotte Rampling). Hänen ja Alexin suhde paljastuu erityisen ongelmalliseksi. Alex ei ollut hänen biologinen lapsensa, vaan oikea äiti työskentelee Francesin kartanossa keittäjättärenä. Frances on hyvin päättäväisesti jalostanut Alexin matemaattisia lahjoja.

kuvakuva

Valheenpaljastin vei hengen

Danny pelastaa Alexin jäämistöstä omituisen esineen: pienen lukitun sylinterin, joka avaamiseen tarvitaan numerokoodi. Kun Danny keksii oikean numeron, sisältä paljastuu USB-muisti, joka sisältää Alexin keksinnön — tappavan salaisuuden. Alexin professori Marcus Shaw (Adrian Lester) selvittää, mistä on kysymys.

Alex oli kehittänyt matemaattisiin malleihin perustuvan valheenpaljastusohjelmiston, joka on äärimmäisen tehokas — käytännössä se tekisi valehtelemisesta lopun. Tiedustelujärjestöt (MI6, CIA, Mossad ynnä muut) olivat yksimielisiä siitä, että niin vaarallinen keksintö on hävitettävä, sillä sehän tekisi käytännössä vakoilustakin mahdotonta. Alexia vaadittiin luopumaan ohjelmistosta, mutta vaikka hän äitinsä Francesin vannottaessa lupasi kadota Amerikkaan, valheenpaljastusohjelma osoitti hänen valehtelevan. Niinpä hänen annetaan kuolla arkkuun, oman keksintönsä tuomitsemana.

Dannyn hallussa on ohjelmiston viimeinen kappale, mutta vaikka hän koettaa levittää sitä, kaikki yritykset epäonnistuvat. Murhaajat seuraavat kaikkea näkymättömissä ja ennakoivat kaikki hänen ja Scottien liikkeet ja yrittävät tappaa heidät ja viedä heidän uskottavuutensa: Scottien masennuslääkkeet vaihdetaan, jotta hän joisi itsensä hengiltä, ja Dannyyn tartutetaan HI-virus; lopulta Scottie murhataan, mutta kuolema lavastetaan itsemurhaksi; Dannyn vieraantuneiden vanhempien avulla tyhjennetään USB-muisti. Kun Danny selittää tilannetta muille, hänen tarinansa vaikuttaa täysin sekopäiseltä ja uskomattomalta, koska vakoilujärjestöt ovat jo ennalta käsikirjoittaneet tilanteen sellaiseksi. Edward Snowdenin paljastusten perusteella mitkään juonet eivät kuitenkaan vaikuta mahdottomilta.

kuvakuva

Vaikka Danny on kouluja käymätön nuori mies, on hänelläkin vahvuutensa: hän osaa lukea ihmisiä ja nähdä heidän lävitseen. Hän ei osaa käyttää ”naisellista intuitiotaan” järjestelmällisesti, mutta Alexin kuolemaa tutkiessaan hän alkaa erottaa yhä tarkemmin painajaismaisen hämähäkinverkon, johon hän on Scottien kanssa joutunut ja joka uhkaa kaikkien osallisten henkeä.

Scottien kuoleman jälkeen viimeisenä oljenkortena Dannylla on Frances, jolta hän saa kuulla, kuinka Alex kuoli. Hiukan epäuskottavassa loppuratkaisussa Frances lähtee Dannyn kanssa selvittämään Alexin murhaa, sillä tapausta tutkinut rikosetsivä osoitti jonkinasteista kriittistä epäilyä. Viimeisen jakson viimeiset kuvat muistuttavatkin Silta-sarjan kolmannen kauden lopetusta, jossa Saga ja Henrik lähtevät selvittämään Henrikin vaimon katoamista.

Kokonaisarvio

Vaikka London Spy on vakoilutarina, se on niin kaukana James Bondin ja 24:n maailmasta kuin voi olla. Lajityypiltään sarja edustaakin psykologista trilleriä eikä agenttiseikkailua, ja pääpaino on tunnelmassa ja henkilökuvissa, ei toiminnassa. Loppuratkaisu vaikuttaa hiukan epäonnistuneelta, ikään kuin käsikirjoitusta ei olisi saatu kehiteltyä loppuun saakka.

kuvakuva

Silti London Spy on kiehtovaa katsottavaa nimenomaan Ben Whishaw’n rooli­suorituksen ansiosta, ja häntä katselee mielellään myös vähäpukeisena. Hän esiintyy ja replikoi uskottavasti alemman sosiaaliluokan edustajana; kuten tiedetään, Isossa-Britanniassa sosiaalimurteet ovat hienovarainen erottumistekijä. Whishaw’n vasta­painona on Broadbentin ja Ramplingin ylä­luokkainen, hienostunut kielen­käyttö.

Köykäinen videojulkaisu

Valitettavasti London Spy -sarjaa ei ole julkaistu teräväpiirtona. Brittiläisessä DVD-julkaisussa (Universal Studios) on kaksi levyä, ja kuvanlaatu on melko keskin­kertainen. Upea kuvaus (Laurie Rose) ei pääse oikeuksiinsa standardi­piirtona. Ääni­raitakin on vain 2.0-kanavainen Dolby Digital. Lisä­materiaalia on vain pienois­dokumentti ”London Spy Revealed” (7:11). Toden­näköisesti yhdys­valtalainen julkaisu on saman­tasoinen.

 

London Spy (2015)
Ohjaus Jakob Verbruggen
© Universal Studios 2016
Iso-Britannia (DVD-levyjen aluekoodi 2+4)
Kuvasuhde: 1,78 : 1 (anamorfinen PAL)
Ääni: englanti Dolby Digital 2.0 stereo
Tekstitys: englanti kuulorajoitteisille
2 DVD:tä
UPC 5053083069575

 

ENGLISH ABSTRACT: The British TV series London Spy from 2015 is definitely one of the most interesting espionage stories of this decade so far. Ben Whishaw and Edward Holcroft play two gay men who fall in love — and then one of them dis­appears. In stead of action, London Spy provides a tightening atmosphere of paranoia and interesting characters, portrayed by Whishaw, Jim Broadbent, and Charlotte Rampling. Unfortunately not available in High Definition, only on a visually mediocre DVD set which is reviewed here.

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: