Siirry sisältöön

Luurangot tuuletukseen — The Skeleton Twins

28.10.2016

kansiAmerikkalainen pienen budjetin draama The Skeleton Twins (2014) osoittautui todella myönteiseksi yllätykseksi. Elokuvan ovat käsi­kirjoittaneet Craig Johnson ja Mark Heyman ja ohjannut Johnson, ja käsi­kirjoitus palkittiin Sundance-festivaalilla. Tuottajana on ollut muiden muassa Mark Duplass, joka nähtiin näyttelijänä oma­laatuisessa draamassa Safety Not Guaranteed (2012).

The Skeleton Twins kertoo kaksos­sisaruksista, joita esittävät Bill Hader (Milo) ja Kristen Wiig (Maggie) — molemmat tuttuja viihde­ohjelmasta Saturday Night Live. Milo ja Maggie eivät ole olleet puhe­väleissä kymmeneen vuoteen, mutta kun Milo yrittää itsemurhaa Los Angelesissa, Maggie hakee hänet vähäksi aikaa luokseen New Yorkin osavaltioon, josta he ovat lähtöisin. Käy ilmi, että sisarusten tausta on traumaattinen: perheen isä oli tehnyt itsemurhan.

Milo oli muuttanut Los Angelesiin päästäkseen näyttelijäksi, mutta hän joutui tarjoilemaan ravintolassa, koska muuta työtä ei ole löytynyt.

kuvakuva

Vasta vähitellen katsojalle selviää, että Milo on homoseksuaali, eikä tästä tehdä kovinkaan kummoista numeroa. Bill Hader esittää hahmoaan erinomaisesti: maneerit ovat hienovaraisia ja uskottavia.

Tähän liittyy myös sisarusten välirikon syy. Milo oli 15-vuotiaana koulupoikana ryhtynyt suhteeseen äidinkielenopettajansa Richin (Ty Burrell) kanssa. Maggie oli puuttunut tilanteeseen, ja Richin opettajanura oli päättynyt siihen. Kun Milo vuosien jälkeen palaa Nyackiin, Rich työskentelee kirjakaupan myyjänä ja hänellä on vaimo ja ottopoika. Milo menee tapaamaan entistä kumppaniaan ja suhde viriää uudestaan, joskin kangerrellen.

kuvakuva

Myöskään Maggien elämä ei ole täysin tyydyttävää. Hänellä on lauhkea ja lempeä aviomies Lance (Luke Wilson), joka koettaa parhaansa mukaan rakastaa vaimoaan mutta joka on melkeinpä liikuttavan sokea tämän tuntemuksille. He koettavat hankkia lasta, mutta Maggie popsii e-pillereitä miehensä selän takana ja makaa vieraiden miesten kanssa, joista lähemmin nähdään sukelluksenopettaja Billy (Boyd Holbrook).

Tällaisen valheellisen liiton keskelle saapuu itsemurhasta toipuva lanko, joka näkee asetelman lävitse — kaikilla on luurankoja kaapissa. Hienovaraisen julmasti hän puhkaisee kuplan. Maggien ja Lancen avioliitto hajoaa, mutta Maggie pääsee sopuun veljensä kanssa.

kuvakuva

The Skeleton Twins on katkeransuloinen ja erinomaisesti näytelty draama, jonka hahmot tuntuvat eläviltä ja aidoilta; tragediaa ja komediaa yhdistetään keveällä ja varmalla kädellä. Vielä 1980-luvulla ei olisi voitu tehdä tällaista draamaa, jossa homoseksuaalisuus on vain aihe muiden joukossa.

Pohjoismaisessa blu-rayssa on kiitettävästi lisämateriaaleja:

  • Craig Johnsonin, Bill Haderin ja Kristen Wiigin kommenttiraita
  • Craig Johnsonin, Mark Heymanin ja Jennifer Leen kommenttiraita
  • dokumentti ”To Whom It May Concern: Making The Skeleton Twins” (15:19)
  • ”Sweet Moves” — katkelmia (1:35)
  • Gag Reel — katkelmia (3:36)
  • Epäonnistuneita ottoja (4:57)
  • 13 poistettua kohtausta — ohjaajan kommenttiraita valittavissa (16:07)

 

Elokuvan teatteritraileri.

 

The Skeleton Twins
Ohjaus Craig Johnson
© 2014 Universal Sony Pictures Home Entertainment
Suomi (Blu-rayn aluekoodi ABC)
Ääni: englanti DTS-HD Master Audio 5.1, espanja DTS-HD Master Audio 5.1, italia DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: suomi, ruotsi, norja, tanska, englanti, englanti kuulorajoitteisille, espanja, italia
Kuvasuhde: 2,40 : 1 (MPEG-4 1080p24)
Kesto: 92:57
EAN 5051162338673

 

ENGLISH ABSTRACT: The Skeleton Twins by Craig Johnson is a wonderfully complex drama about a sibling relationship. A gay brother (played by Bill Hader) and his married sister (Kristen Wiig) meet after ten years of estrangement and reconcile. Tragedy and comedy are mixed with perfection when the protagonists have to deal with their past and revaluate their present. The chacters and acting are very believable and full of life.

 

kuvakuva

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: