Siirry sisältöön

Jongens — poikarakkautta Hollannista

22.3.2016

kansiMischa Kampin ohjaama televisioelokuva Jongens (2014) on ohjaajan mukaan suunnattu nuorelle yleisölle, noin 12–13-vuotiaille, joiden katsomukset eivät vielä ole ennakkoluulojen jäykistämiä. Elokuva havainnollistaa, millaista on ihastua toiseen poikaan ympäristössä, jossa pojan odotetaan seurustelevan tyttöjen kanssa. Ääri­oikeistolaiset kipuilijat toden­näköisesti pitävät elokuvaa vain yhtenä esimerkkinä ”homosaatiosta” (gay agenda).

Päähenkilöt ovat noin 16-vuotiaita urheilijoita, jotka valitaan urheiluseuran viestijoukkueeseen. Keskushahmona on Sieger (Gijs Blom), joka asuu isänsä ja levottoman isoveljensä Eddyn (Jonas Smulders) kanssa. Joukkuetoveri Marc (Ko Zandvliet) alkaa vetää häntä puoleensa, mutta samaan aikaan hän yrittää pitää yllä heteroseksuaalista julkisivua. Marc suhtautuu luontevasti heidän läheisyyteensä, mutta yhteisen uintiretken ja suutelun jälkeen Sieger korostaa, ettei hän ole homoseksuaali.

Sieger on pitkään kahden vaiheilla: toisaalta hän haluaa kulkea kavereidensa mukana ja esiintyä yhtä heteroseksuaalisena kuin kaikki muutkin, toisaalta hän haluaisi pitää yhtä myös Marcin kanssa. Marc ei kuitenkaan sellaiseen järjestelyyn ihastu, ja seurauksena on välirikko.

kuvakuva

Kilpailumenestyksen jälkeen Sieger lopulta kokoaa itsensä ja alkaa riiata Marcia.

Elokuvassa ei ole paljasta pintaa saati seksuaalisuutta, vaan yhdessäolo on melkoisen viatonta. Orastavaa rakkautta on silti kuvattu varsin herkästi ja uskottavasti, ja pääosien esittäjät ovat erinomaisia. Katsojaa rohkaistaan seuraamaan sydämensä ääntä. Elokuvateknisiä keinoja — lähikuvia ja hidastuksia — käytetään kerronnan tukena. Elämänhaluisia urheilijanuorukaisia katsoo aina mielellään.

kuvakuva

Jongens on julkaistu Isossa-Britanniassa ainoastaan DVD:llä (Peccadillo Pictures). Julkaisu on laadukas, ja mukana on lisämateriaalia: tekijöiden haastatteluja sekä Mees Peijnenburgin lyhytelokuva Even Cowboys Get to Cry (2013). Päärooleissa nähdään Jonas Smulders ja Ko Zandvliet.

Jongens
Ohjaus Mischa Kamp (2014)
© 2014 Peccadillo Pictures PPD 323
Iso-Britannia (DVD:n aluekoodi 1–6)
Ääni: hollanti Dolby Digital 5.1, hollanti Dolby Digital 2.0 stereo
Tekstitys: englanti, englanti kuulorajoitteisille
Kuvasuhde: 1,78 : 1 (anamorfinen PAL)
Kesto 76:22
EAN 5060018653235

 

ENGLISH ABSTRACT: The Dutch TV movie Boys (Jongens) by Mischa Kamp is directed to a young audience. The young athelete Sieger faces a dilemma when he finds himself attracted to a fellow team member Marc, and he tries to keep up a heterosexual appearance in a community where boys are supposed to go out with girls. Marc disapproves his charade, and Sieger has to find the courage to follow his heart. A basic coming-of-age-story told in a tender way.

kuvakuva

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: