Siirry sisältöön

Rukousaamiaiselle Timo Soinin kanssa? Hinta vain 120 €

18.3.2016

Jeesus rikkaiden aamiaispöydässä?

SoiniVaikka en ole uskonnollinen ihminen, tiedän että kristinusko oli alun perin sorrettujen ja solvattujen, ”työtätekevien ja raskautettujen” puolella. Valitettavasti tämäkin kaunis uskonto on muuttunut käänteis­kuvakseen, jota ahneet ja pyrkyrimäiset ihmiset käyttävät väli­kappaleenaan. Keskiajan ane­kauppa oli yksi osoitus kristin­uskon alistamisesta taloudellisen hyödyn tavoitteluun; rahaa tahkottiin köyhien sielun­hädällä. Meidän aikanamme tekopyhät ihmiset esiintyvät maksullisilla ”rukous­aamiaisilla” — 120 euron pääsymaksu pitää köyhät ja vähä­väkiset ulkopuolella, ja tilaisuuden kristillisyys on pelkkää silmän­palvontaa. Edes murusia ei tipu penikoille.

Rukousaamiaiset ovat saapuneet Suomeen Yhdysvalloista. Kun Suomessa mainostettiin, että Timo Soinin kanssa pääsee rukoilemaan 120 euron hintaan, koomikko André Wickström lähetti Twitter-viestin:

Maksua vastaan voit rukoilla Timo Soinin kanssa. Rukoilen että Je[e]sus ilmestyy ja tappaa kaikki siellä olevat.

Nähdäkseni Wickströmin satiiri ei osunut aivan maaliin. Hänen olisi kenties kannattanut mieluummin rukoilla, että Jeesus ilmestyisi paikalle, tarttuisi ruoskaan ja kumoaisi ahmattien pöydät. Aamiais­porukka ei taida muistaa, kuinka heidän uskontonsa perustaja Jeesus Nasaretilainen kiivastui kaupustelijoille ja rahan­vaihtajille:

Kuva

Ja juutalaisten pääsiäinen oli lähellä, ja Jeesus meni ylös Jerusalemiin.
 Niin hän tapasi pyhäkössä ne, jotka myivät härkiä ja lampaita ja kyyhkysiä, ja rahanvaihtajat istumassa.
 Ja hän teki nuorista ruoskan ja ajoi ulos pyhäköstä heidät kaikki lampaineen ja härkineen ja kaasi vaihtajain rahat maahan ja työnsi heidän pöytänsä kumoon.
 Ja hän sanoi kyyhkysten myyjille: ”Viekää pois nämä täältä. Älkää tehkö minun Isäni huonetta markkinahuoneeksi.”
 Silloin hänen opetuslapsensa muistivat, että on kirjoitettu: ”Kiivaus sinun huoneesi puolesta kuluttaa minut.”

Todelliset kristityt eivät voisi ottaa rukouksesta maksua. Jeesus itse oli todennut: ”Sillä missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä.” Uskallan melkoisen varmasti väittää, että Jeesus ei ole ”rukous­aamiaisilla” läsnä. Nuo ”kristillisesti ajattelevat ihmiset” eivät ole ymmärtäneet kristin­uskosta paljonkaan. Sitäkin kirkkaammin omahyväisyys paistaa heidän kasvoiltaan.

Valitettavasti Wickströmin viesti tarjosi Sanna Antikaisen kaltaisille tunkeilevaisille hurskastelijoille vettä myllyyn: ”Tiedustelin sinulta heti, onko kaikki kunnossa. Olen huolissani. – – Olen ammatiltani hoitaja ja työssäni tottunut kuulemaan ja kuuntelemaan vaikeitakin asioita. Lupaan, että vaitiolo­velvollisuuteni pitää myös sinun kohdallasi.”

Eikö Jumala lyökään uskovaisia?

Asiat etenivät niin, ettei ulkoministeri Timo Soini osallistunutkaan ”rukous­aamiaiselle”. Syyksi ilmoitettiin sairastuminen.

Kristinuskon historiasta tiedämme, että Jumala on kiivastunut ja lyönyt ihmisiä sairaudella:

Ja Herran viha syttyi heitä kohtaan, ja hän meni pois.
 Kun pilvi oli poistunut majan päältä, niin katso, Mirjam oli lumivalkea pitalista; ja Aaron kääntyi Mirjamiin päin, ja katso, tämä oli pitalinen.
 Silloin Aaron sanoi Moosekselle: ”Oi, herrani! Älä pane meidän päällemme syntiä, jonka olemme tyhmyydessä tehneet.
 Älä anna hänen jäädä kuolleen sikiön kaltaiseksi, jonka ruumis on puoleksi mädännyt, kun se äitinsä kohdusta tulee.”
 Silloin Mooses huusi Herran puoleen sanoen: ”Oi, Jumala! Paranna hänet!”
 Herra vastasi Moosekselle: ”Jos hänen isänsä olisi sylkenyt häntä silmille, eikö hänen olisi ollut hävettävä seitsemän päivää? Olkoon hän nyt suljettuna ulos leiristä seitsemän päivää, ja sitten hän pääsköön takaisin.”
 Niin Mirjam oli suljettuna ulos leiristä seitsemän päivää, eikä kansa lähtenyt liikkeelle, ennenkuin Mirjam oli tuotu takaisin.

Hupaisaa ja melkoisen läpinäkyvää kristittyjen käytöksessä on se, että he tulkitsevat asioita aina oman mieli­hyvänsä mukaisesti. Moinen on helppoa, koska kristin­usko on mieli­kuvitusta eikä todellisuutta.

Aina kun kristittyä onnistaa, hän ajattelee, että Jumala palkitsi häntä:

”Olen uskovainen ihminen. Koen että koko elämäni on Jumalan johdatusta. Viime syksynä voitin arpajaisista veneen ja perämoottorin. Sekin oli selvää johdatusta.” (Viitasaaren Seutu 17.3.2016.)

Mutta jos kristitty sairastuu, hän ei sen kummemmin tulkitse sitä Jumalan rangaistukseksi. Kun siis Timo Soini sairastui keuhko­putken­tulehdukseen eikä päässyt ”rukous­aamiaiselle”, hän ei missään tapauksessa voi tulkita, että nyt Jumala löi häntä sairaudella. Näin valikoivasti — voisiko sanoa jakomielisesti — toimii narsistin ajattelu: myötäiset sattumat tulkitaan aina Jumalan mieli­suosion osoitukseksi, kun taas vasta­hakoiset sattumat ovat vain… sattumia.

Kristittynä on hyvä olla. Perämoottorikin tulee kuin manulle illallinen.

 

ENGLISH ABSTRACT: The phenomenon of “Prayer Breakfasts” has arrived to Finland: if you can afford €120, you are allowed to join a smug crowd of “Christians” who can congratulate themselves for their divine blessings. But if you get sick and cannot participate (as it happened to Timo Soini), it cannot be a sign from God.

From → Uskonto

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: