Skip to content
Tags

Pimeä maa

27.9.2015

Joskus todellisuus yllättää tylysti. Noin 1½ kuukautta sitten Helsingin Sanomien tiede­palstalla julkaistiin lasten tiedekysymys, jossa tiedusteltiin, mitä tapahtuisi jos aurinko pimenisi. Pohdinta tuli julki kannaltani hankalalla hetkellä.

Olin jo vuoden ajan kehitellyt ”Pimeän maan” sivujuonta Jeren ja Jusan seikkailujen neljänteen osaan Jere ja isku kaupungin sydämeen. Nyt monet romaanin lukijat varmaankin muistavat kysymyksen ja luulevat, että idea olisi lehdestä peräisin. Niinhän ei ollut, mutta vaikea sitä on jälkikäteen näyttää toteen. Välillä tuntuu melkein kuin olisi vedetty matto jalkojen alta.

”’Nyt on menossa ihmiskunnan hallittu alasajo’, sanoi YK:n pääsihteeri.” Tajusin heti, mistä tuo oli peräisin. Pääministeri Katainen oli alkanut toistella televisiossa: ”Nyt on menossa hyvin­vointi­yhteis­kunnan hallittu alas­ajo.” Suomen kansain­välinen kilpailu­kyky edellytti päättäväisiä rakenne­muutoksia ja kansalaisten omaa aktiivisuutta. Pikkuveljen tarinassa Suomen ahdinko oli muuttunut koko aurinko­kunnan pimeydeksi.

Moisen tarinan uskottavuus edellyttää melkoista astrofysikaalista soveltamista.

Neljännen romaanin pääjuonessa Helsinki ja Jeren perhe joutuvat kauhistuttavan rikoksen uhriksi. Yhtäkkiä pohjoinen pääkaupunki joutuu liittymään samaan joukkoon kuin New York, Barcelona, Lontoo ja Oslo. Ei sellaista ole helppoa kirjoittaa.

Neljättä osaa ei siis ole vielä aloitettu. Yritän yhä toipua kolmannesta osasta ja unohtaa sen, jotta seuraavasta romaanista tulisi jälleen omanlaisensa. Neljäs osa sijoittuu vuoteen 2017 ja valmistuu mahdollisesti vuonna 2016.

ENGLISH ABSTRACT: A subplot in my forthcoming fourth novel (English title not yet established) was anticipated, unexpectedly, in the newspaper where children can send science questions, and a child inquired 1½ months ago what would happen if the sun went suddenly black. Now many will think I got the idea from there although I have been developing it over a year.

From → Kirjallisuus

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: