Siirry sisältöön

Myrkyllistä rakkautta

3.2.2015

KansikuvaTom Shanklandin nimi saattaa olla tuttu, jos on nähnyt hänen teatterielokuvansa WΔZ (2007), omalaatuisen rikosdraaman, joka ei päässyt Suomessa teatterilevitykseen. Hänen ansio­luettelostaan löytyy myös varhaisempi TV-draama No Night Is Too Long (2002), joka perustuu Ruth Rendellin alias Barbara Vinen romaaniin. Kyseessä on brittiläis-kanadalainen yhteis­tuotanto (mm. BBC), ja se on julkaistu DVD:llä vasta hiljattain.

Vaikka No Night Is Too Long on yli kymmenen vuoden takaista tuotantoa, se on omalla tavallaan ajaton ja kiehtova eroottinen rikos­mysteeri. Päähenkilössä on samanlaista demonista viettelevyyttä kuin vaikkapa Patricia Highsmithin hahmoissa (Tom Ripley). Elokuvan tunnelma tuo mieleen paitsi Alfred Hitchcockin myös Claude Chabrolin ja François Truffaut’n, ja katsoja joutuu toteamaan, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää. Juoni on mutkikas, ja tarinan itu perustuu yllättäviin käänteisiin.

Tarinan aluksi saamme tutustua nuoreen englannin kielen opiskelijaan Tim Cornishiin (Lee Williams), joka on valmistunut Warwickshiren yliopistosta. Heti alussa saamme tietää, että vuotta aikaisemmin Tim on surmannut jonkun ja hän saa jatkuvasti omituisia haukkumakirjeitä, ikään kuin joku tietäisi hänen salaisuutensa ja vainoaisi häntä. Juoni etenee usealla aikatasolla, ja tapahtumat avautuvat vähitellen.

Tim seurustelee yliopistossa tyttöjen kanssa mutta poikakoulun kasvattina tuntee vetoa myös miehiin, kuten paleontologian opettajaan tri Ivo Steadmaniin (Marc Warren). Tim on lemmenkipeä ja komea mutta ailahtelevainen ja hiukan omahyväinen nuorukainen, joka on tottunut saamaan haluamansa, kyllästyy nopeasti valloitukseensa ja alkaa etsiä vaihtelua.

Kuva Kuva

Kahdella klassisella taideteoksella on tarinassa tärkeä symbolinen merkitys: Gustave Flaubertin romaanilla Sydämen oppivuodet ja Richard Straussin oopperalla Ruusuritari. Molemmissa nuoren miehen rakkaus etsii suuntaansa.

Timistä ja Ivosta tulee rakastavaiset, mutta pian Timin kiinnostus haihtuu, koska hän ei saa niin paljon huomiota kuin haluaisi, ja hän kyllästyy koko suhteeseen. Ivo ei anna helposti periksi vaan koettaa pitää Timin omanaan kovakouraisestikin.

Alaskan-matka muodostuu käännekohdaksi. Tim jää yksin hotelliin, kun Ivo joutuu lähtemään ylimääräiselle esitelmöintimatkalle. Hotellin aulassa Tim kohtaa kauniin nuoren naisen Isabel Winwoodin (Mikela J. Mikael) ja ihastuu tähän välittömästi. Heistä tulee rakastavaiset, ja Tim pettää Ivoa minkä ehtii. Isabel on nyt hänen todellinen rakkautensa, ja Ivosta on päästävä eroon. Tim kertoo Isabelille, että hänellä on naisystävä, josta hänen pitää päästä eroon, ja sitten he voivat olla yhdessä. Isabel puolestaan on joutunut aviomiehensä hylkäämäksi.

Kuva Kuva

Vasta paljon myöhemmin elokuvan katsojalle selviää, että Isabel on Ivon sisar ja mustasukkainen Ivo oli järjestänyt hänet vahtimaan Timiä matkansa ajaksi. Ei heistä rakastavaisia pitänyt tulla.

Ivo palaa matkaltaan ja ottaa Timin mukaan laivalle. Tim välttelee Ivoa järjestelmällisesti ja vie aikansa, ennen kuin Tim saa kerrottua Ivolle, että suhde on päättynyt. Timin pohjimmainen tunnekylmyys ja epäkypsyys käy ilmeiseksi: kun hän on kyllästynyt Ivoon, hän vain välttelee tätä ja toivoo tämän itse tajuavan, että suhde on päättynyt, niin kuin Liberace toivoi Scottin lähtevän oma-aloitteisesti elokuvassa Behind the Candelabra. Kaukaisella saarella Tim ja Ivo riitelevät, ja käsirysyn tuoksinassa Ivo lyö päänsä ja kuolee — rakkaus oli muuttunut täydelliseksi vihaksi. Tim jättää ruumiin saarelle ja huijaa muut uskomaan, että Ivo on laivalla mukana.

Tim matkustaa Ivon rahoilla Vancouveriin, mutta hän on kadottanut Isabelin osoitteen. Kadulla hänen seuraansa lyöttäytyy Thierry, jolle Tim hetken mielijohteesta kertoo olevansa varakas pörssimeklari.

Timin elämä alkaa kulkea alamäkeä. Hän uskoo selvinneensä murhasta mutta kuvittelee näkevänsä Ivon kaikkialla, palaa Britanniaan ja alkaa saada makaabereja haukkumakirjeitä tuntemattomalta lähettäjältä. Hän tuntee suurta syyllisyyttä ja eristäytyy kotiinsa.

Kuva Kuva

Tarinan ytimenä on samanlainen käänne kuin esimerkiksi Hitchcockin Vertigossa: joku, jonka luultiin kuolleen, ei olekaan kuollut. Ivo oli vain loukkaantunut. Vuotta myöhemmin hän lopulta kohtaa Timin, joka järkyttyy, kun kummitus onkin elossa. Heidän välilleen syntyy jonkinasteinen sovinto. Haukkumakirjeet on lähettänyt Isabelin mustasukkainen aviomies.

Seuraa dramaattinen käänne. Ivo lähtee Timin luota sateeseen, yllään Timin sadetakki. Thierry luulee kulkijaa Timiksi ja puukottaa hänet päästäkseen ryöstämään pörssimeklarin kotia. Murha johtui siis Timin pikku valheesta.

Tämän jälkeen selviää, mistä Timin kertojanääni on peräisin: hän on selostanut tapahtumia lakimies James Gilmanille (Mark Hildreth), joka oli poika­koulussa hänen rakastajansa. Lakimies arvioi, ettei Timiä voida syyttää Ivon kuolemasta, vaikka poliisi sitä epäilee. Lähtiessään hän puuskahtaa: ”God help anybody who tries to love you!”

Viimeisessä kohtauksessa Isabel saapuu soittamaan Timin ovikelloa, mutta Tim ei kykene avaamaan ovea. Loppu on monitulkintainen, mutta nähdäkseni Timille on alkanut valjeta, että hän vahingoittaa muita rakastamalla ja hylkäämällä. Hänen rakkautensa on myrkyllistä.

Kuva Kuva

No Night Is Too Long on kaiken kaikkiaan katsottava draama. Lee Williams on komea nuorukainen, joka kaataa niin miehiä kuin naisiakin. Hänen hahmonsa muuttuu Eroksen lemmikistä tuskaiseksi kärsijäksi. Kyse on pienen budjetin tuotannosta, mutta kerronta etenee juohevasti ja henkilöt ovat etualalla.

Yhdysvaltalaisen DVD:n kuvanlaatu on keskinkertainen. Levy ei sisällä tekstitystä eikä mitään lisämateriaalia.

 

No Night Is Too Long
Ohjaus Tom Shankland (2002)
© 2014 Echo Bridge Entertainment
Yhdysvallat (DVD:n aluekoodi 1)
Ääni: englanti Dolby Digital 2.0 stereo
Ei tekstitystä
Kuvasuhde: 1,85 : 1 (anamorfinen NTSC)
Kesto: 120:21
UPC 096009258245

 

Elokuva on julkaistu DVD:llä myös ainakin Saksassa ja Ranskassa mutta ei pohjoismaissa.

 

ENGLISH ABSTRACT: Tom Shankland’s television movie No Night Is Too Long (2002) is based upon a novel by Ruth Rendell alias Barbara Vine. This is a timeless erotic crime drama about a young Tim Cornish who has to face the fact that his love seems to be poisonous. His love for Dr. Ivo Cornish turns into a murderous hate and a long torment. Lee Williams is excellent in the main role as the capricious Tim.

Kuva Kuva

From → Elokuva

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: