Siirry sisältöön

Kuinka beat-sukupolvi sai alkunsa

4.9.2014

Kiehtova joskin subjektiivinen draama

kansi Oscar Wilde kirjoitti Readingin vankilasta:

”Sillä rakkaimpansa surmaa mies
jok’ainoa päällä maan,
joku sanoin kavalin tekee sen,
joku myrkkyä katseessaan,
sen pelkuri tekee suudelmin,
mies uljas miekallaan.”

John Krokidasin esikoisohjaus Kill Your Darlings (2013) oli vireillä 10 vuotta, ennen kuin hanke lopulta toteutui ja elokuva pääsi valkokankaille. Kyseessä on historiallinen elämäkertaelokuva, joka käsittelee yhdys­valtalaisen kirjallisuuden­historian kiintoisaa vaihetta: Allen Ginsbergin (1926–1997) nuoruutta ja beat-sukupolven syntyä.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1944, jolloin Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe) aloittaa opintonsa New Yorkin Columbia-yliopistossa. Siellä hän tutustuu kiinnostaviin hahmoihin: omalaatuiseen häirikköön Lucien Carriin (Dane DeHaan) ja tämän onnettomaan entiseen rakastajaan David Kammereriin (Michael C. Hall), miljoonan sanan mieheen Jack Kerouaciin (Jack Huston) ja yläluokkaisen perheen kasvattiin William Burroughsiin (Ben Foster).

Lucien Carr kietoo Allenin pauloihinsa, ja nelikko etsii uusia ulottuvuuksia. Niitä löytyy Walt Whitmanin runoudesta ja huumausaineista (mm. Pervitin-nimisestä piristys­lääkkeestä). Ryhmän sisällä on kuitenkin jännitteitä. Lucien leikittelee Allenin tunteilla ja hylkää tämän — Allen kelpaa vain kirjoittamaan Lucienin harjoitusaineita, niin kuin Kammerer aikaisemmin. Lucien kuvataan melkoiseksi manipuloijaksi, mutta elokuva keskittyy esittämään tapahtumia Allenin subjektiivisesta näkökulmasta.

Homoseksuaalisuutta kuvataan elokuvassa ohimennen, vaikka se on Allenin elämässä keskeinen teema. Näemme hänen suutelevan Lucienia ja päätyvän sänkyyn vieraan miehen kanssa, mutta nämä ovat lyhyitä kohtauksia. Enemmän tilaa saa äidin (Jennifer Jason Leigh) mielisairaus.

Tapahtumat saavat lopulta traagisen käänteen, kun Lucien puukottaa entistä rakastajaansa, joka ei tahdo päästää hänestä irti, ja hukuttaa tämän Hudson­jokeen. (Heidän suhteensa alkoi, kun Lucien oli 14-vuotias ja David 28-vuotias. Ginsburg ei välttämättä nähnyt heidän suhteensa hyväksi­käyttö­luonnetta sellaisena kuin se ulkopuolisille näyttäytyi.) Carr joutui pariksi vuodeksi vankilaan, koska oli tappanut häntä vaanineen homoseksuaalin.

Vaikuttavaa elokuvassa on se, kuinka päähenkilöt suhtautuvat runouteen vakavasti ja uskovat sillä voitavan vaikuttaa maailmaan. Ginsbergin runous on auttanut nuoria miehiä suhtautumaan omaan homoseksuaalisuuteensa luontevammin. Suomessa runoelman Huuto radioesitys aiheutti skandaalin ja eduskuntakyselyn vuonna 1969 ja nosti homoseksuaalisuuden tapetille.

Näyttelijät ovat kauttaaltaan erinomaisia. Ginsburg on Daniel Radcliffen paras rooli Harry Potterin jälkeen, ja Ben Foster on suorastaan aavemaisen saman­näköinen kuin William Burroughs. Dane DeHaan on lahjakas näytteijä, mutta minua hämmensi koko ajan se, kuinka paljon hän muistuttaa nuorta Leonardo DiCapriota (elokuvat Gilbert Grape ja Total Eclipse). Joskus yhden­näköisyys voi olla taakka. Silti olisi kiehtovaa nähdä heidät samassa elokuvassa vaikkapa isänä ja poikana — tai miksei rakastavaisina.

Brittiläisessä blu-rayssa on kiinnostavaa lisämateriaalia:

  • kommenttiraita: John Krokidas (ohjaaja), Austin Bunn (käsikirjoittaja), Daniel Radcliffe (Allen Ginsburg) ja Dane DeHaan (Lucien Carr)
  • In Conversation with Daniel Radcliffe and Dane DeHaan (6:04)
  • Q&A session with director/co-writer John Krokidas and co-writer Austin Bunn (65:42)
  • On the Red Carpet at the Toronto Film Festival (7:30)
  • poistettuja kohtauksia (7:15)

Ilmeisesti pohjoismaisessa julkaisussa ei mukana ole näistä mitään.
 

Kill Your Darlings
Ohjaus John Krokidas (2013)
© Universal Studios 2014
Iso-Britannia (blu-rayn aluekoodi B)
Ääni: englanti DTS-HD Master Audio 5.1
Tekstitys: englanti (kuulorajoitteisille)
Kuvasuhde: 2,40:1 (MPEG4, 1080p24)
Kesto: 103:32
UPC 5050582972528

 

ENGLISH ABSTRACT: Kill Your Darlings, the directorial debut of John Krokidas, is an interesting if subjective depiction of the beginnings of the Beat Generation and homosexual tensions within the original group in 1944. Fresh performances by Daniel Radcliffe and Dane DeHaan, and Ben Foster is amazing as William Burroughs.

From → Elokuva, Kirjallisuus

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: